Welke vormen van social media zijn er?

From VPR

Jump to: navigation, search

Welke vormen van social media zijn er?

Contents

LinkedIn

Zakelijk netwerk, gebruikt voor zakelijke contacten en delen van zakelijke informatie. Veelgebruikt door headhunters en banenzoekers.

Hyves

Netwerk dat onder (Nederlandse) jongeren tot 18 jaar erg geliefd is. Volgens de statistieken van Hyves hebben ongeveer 9 miljoen Nederlanders een account. Hiervan is hooguit de helft actief. Hyves is sinds kort onderdeel van de Telegraaf Media Groep. Van docenten horen we dat scholieren in 4e/5e klas overstappen op Facebook omdat hyves ervaren wordt als een site 'voor kinderen'

Facebook

Grootste, meest dominante (internationale) netwerk, populair onder de 'oudere jongere' (18+), de Koos Koets-en (?). Blijft aan populariteit winnen. Vooral in 2010 sterk gestegen in aantal gebruikers. Nu veruit de grootste site, met >500 miljoen gebruikers. Tevens duurste site op internet (duurder ingeschat dabn google.com)

Twitter

Vorm van microbloggen. In 140 tekens kan iemand informatie met de buitenwereld delen. Medium dat in 2010 ook door de 'gewone man' ontdekt is. De kracht ligt hem in het verwijzen naar online informatie, kennisdelen en vragen stellen via #durftevragen. Aanrader voor liefhebber van blogs is de tweetchat #blogpraat elke maandagavond van 20 tot 21 uur.

Applicaties:

- hootsuite.com

- tweetdeck.com

Youtube

Delen van filmpjes. Tevens heeft Youtube een online community.

Flick

Delen van foto's

Myspace

Vooral geliefd in Amerika, al is er onlangs een koppeling ontwikkeld met facebook. Wordt momenteel vooral gebruik binnen netwerken met interesse in muziek.

Foursquare

Social netwerk in opkomst, gebaseerd op locatie. Zo kun je je vrienden vertellen waar je zit.

Blogs

Bloggen is anno 2011 nog bijzonder populair. Zeker een toegankelijk cms als wordpress en blogger heeft bloggen geschikt gemaakt voor een grote doelgroep. Velen zien bloggen als de oorsprong van social media. Het vormt vaak een uitgangspunt van waaruit gebruikers werken.

Wiki

Het opzetten en onderhouden van een wiki. De content van wikipedia controleren door deskundigen. Wetenschappers kunnen hier goed aansluiting bij zoeken. Het item van de eigen organisatie kan niet zomaar worden veranderd. Dat tast de onafhankelijkheid van de wiki aan. Wiki viert in 2011 haar/zijn 10 jarige verjaardag.

Personal tools